Camilla Sløk er siden 2021 blevet bedt af forskellige aktører i Folkekirken om at bidrage til nye måder at diskutere styringsstrukturen i Folkekirken på. Camilla har offentliggjort forskellige artikler om emnet tilgængelige for offentligheden, blandt andet i tidsskrifter for praktikere: https://www.kfpt.dk/pub/eplzdmlj/release/1 Kirkefondet: https://www.kirkefondet.dk/fileadmin/user_upload/Kirken_i_dag_3_2023_side7-9.pdf og for nylig skrev hun på opfordring til Altinget https://www.altinget.dk/artikel/lektor-der-er-ikke-laengere-interesse-for-folkekirkens-radikale-demokrati i forbindelse med det kommende valg af nye menighedsrådsmedlemmer. Fredag den 30. august blev et interview med Camilla bragt i Altinget: https://www.altinget.dk/etik/artikel/eksperter-ser-behov-for-at-ruske-op-i-folkekirkens-rammer-er-ikke-fulgt-med-tiden
Folkekirken tjener som et eksempel på radikal demokrati, hvor dens medlemmer – som udgør cirka 70% af den danske befolkning – er aktivt involveret i at styre kirkens anliggender, herunder budgettering, bygningsvedligeholdelse, kirkegårde og personaleforhold.
Men i løbet af de sidste 15 år har Folkekirken stået over for en betydelig udfordring: en faldende interesse blandt medlemmerne for at deltage i det omfattende frivillige arbejde, der kræves for disse administrative opgaver. Der er mindre interesse i den magt, dette arbejde repræsenterer.
Camilla er blevet inviteret til at bidrage til en ny bog om kirkeret, et initiativ ledet af Ministeriet for Kirkelige Anliggender, Landdistrikter og Nordisk Samarbejde under minister Morten Dahlin (Venstre). Den 4. september afholdes et seminar i Kaløvig for at drøfte forslag til ny kirkebeskyttelse, hvor Camilla er inviteret til at præsentere eksempler på styringsmodeller, der kunne adressere den faldende engagement i det lokale demokrati i menighedsrådene.